NL / EN


Biografie

In een stal staan zes mannen in het stro. Ze dragen overwegend donkere spijkerbroeken en sneakers. De warme jassen zijn dicht. De gemiddelde oogopslag ligt ergens tussen lijdzaam en streng. Vier van hen kijken in de lens, twee staren bestudeerd het beeld uit. We tellen vier capuchons, twee leren jasjes en één bril. Ongekamde Britpopkapsels tot op de oren. Hier staan ze. Ze kunnen niet anders. Achter ze is een muur van vierkante betonblokken. Het hart van de zwart-witfoto wordt gevormd door een smetteloos wit speelgoedschaap. Zes mannen en een speelgoedschaap. Daar moet je niet te lang over nadenken.

Dat hoeft ook helemaal niet, want je kunt gewoon hun nieuwe album "Bang the Drum" opzetten, of hun debuut "The Maureens" uit 2013. In beide gevallen hoor je één van de beste Indie/Americana-bands die op dit moment in Nederland actief zijn. The Maureens passen goed in een langere Utrechtse traditie van melodieuze alternatieve popmuziek, die ergens begon bij bands als Daryll-Ann en The Yearlings en waar bands als Mr. Love & The Stallions, Brown Feather Sparrow en Silence is Sexy ook deel van uit hebben gemaakt. Het is geen toeval dat de leden van The Maureens hun eerdere sporen in diverse van de laatstgenoemde bands hebben verdiend. Je zou kunnen stellen dat er altijd een band als The Maureens in Utrecht is geweest, en dat er ook altijd zo’n band zal zijn, waarin het beste van een aantal eerdere bands samenkomt.

Zoals iedereen weet bestaan er twee soorten muziek: de goede soort en die andere. The Maureens spelen de goede soort. Dat doen ze geweldig, ambachtelijk, meeslepend en aanstekelijk. Als iemand me zou vragen om The Maureens in één woord te omschrijven, denk ik dat ik zou zeggen: ‘gul’. Het is rijk gevulde muziek, waarin altijd ruimte is voor een stem of gitaarpartij erbij, zonder dat het een brij wordt. Waarom zou je op roadtrip gaan in een Smart als je ook een ouwe Mercedes of een Volkswagenbus tot je beschikking hebt? The Maureens beantwoorden die vraag met een meer dan een kamerbreed geluid, dat overal is voorzien van het comfort van een paar extra gitaarpartijen, twee- en driestemmige leadzang, een koortje links en een orgeltapijt rechts, precies zoals je het had gewild. The Maureens zijn Indie, Nedericana, Beach Boys, Byrds, Jayhawks, Johan, Teenage Fanclub – maar vooral, ze zijn alles wat je nodig hebt op elke dag waarop de miezer tussen de huizen hangt en de grijze lucht iets tussen regen en natte sneeuw in belooft.

De muziek van The Maureens zit als een ouwe lederen sofa die je met zijn zessen naar de zonnige achtertuin hebt gesleept, en waarin je nu een biertje zit te drinken terwijl iemand een paar spiesjes op de barbecue legt. Wat? Nee, geen schaap. Kom op, zeg.

Ingmar Heytze, mei 2015

 

The Maureens bestaan sinds juni 2016 uit:

Hendrik-Jan de Wolff
Wouter Zijlstra
Martijn Vink
Stefan Broos